FRIGE RÖSZKE 11

 

Ungern satte förra året upp stängsel vid gränsen mot Serbien vilket stängde den sista möjligheten att passera gränsen från Serbien till Ungern. Omkring 5000 personer protesterade i september 2015 mot den stängda gränsen och EU:s repression mot människor som försöker ta sig till Europa. 11 personer greps vid protesterna och står nu inför rätta, anklagade av den ungerska regeringen för att delta i upplopp och för att ha passerat gränsen. De misshandlades brutalt och greps av kravallpolis 16 september 2015 vid den serbiska-ungerska gränsen Röszke / Horgos

Sedan dess har de 11 personer som greps hållts fängslade i väntan på rättegång. Även när förundersökningen var klar och rättegången har startat har de 11 personerna hållits frihetsberövade. Nu har domarna mot tio av dem fallit, där nio personer dömdes till 1 års fängelse, en till tre års fängelse. De nio personerna som dömts till ett år har nu släpps då de suttit frihetsberövade fram till rättegång och därigenom redan avsuttit tiden för sina straff.

Yamen A som dömts till 3 år sitter nu fängslad i Szeged medan Ahmed H fortfarande hålls häktad i Budapest i väntan på sin dom. Ahmed H. har konstruerats som ledare av upploppet, för att han pratade med en megafon och kastade sten, och är terroristanklagad. Ahmed H har en separat rättegång som är planerad till idag 23 september.

Läs mer på

https://noborderserbia.wordpress.com/2016/05/17/solidarity-campaign-freedom-for-the-accused-in-the-rozskehorgos-trial/

http://freetheroszke11.weebly.com/

 

Lämna en kommentar